ALL RIGHTS RESERVED ©2023 ODP nl!nerdstein!nerdsteinerin

De rest van de dagen zwierf ik in het bos met een rol afzetband en een transparant ILS plaatje leidde me in een kronkelig pad naar beneden totaan de gaard waar er een micro delta gemaakt moest worden naar een watergang over de hele breedte van de gaarden. Pfoe, dat is een heftige setup zo zeg. Best wel ja, maar zo verdeeld het water zich het beste en heb je nauwelijks erosie ook want het zijn allemaal kleine en ondiepe stroompjes vanaf de ven, daarvandaan filtreerd er ook genoeg naar beneden maar dat doet er flink wat langer over om beneden te komen. Maar heftige stortbuien worden nu ook opgevangen omdat je nu wat berging hebt in de beekjes een wolkbreuk houdt je niet tegen natuurlijk, al werkt de beplanting ook een flink stuk mee. De watertoevoer regel je door de kraan open te zetten en dan loopt de ven over in de stroompjes, een 25 mm tyleen naar de ven is genoeg, maar een watervalletje kan ook als je wat met stenen en betonmix sleept lijkt het net echt. Hmm dat is best wel een leuk idee en dan kan daar ook direct een zitje en een bbq komen ook. Met wat geluk gaat het er allemaal heel natuurlijk uitzien. De spullen waren ook al snel geregeld en was de boel eind van de zomer klaar en konden regenbuien en sneeuw vast wel voor het eerste water zorgen zodat de eerste erosie wat geleidelijker zou gaan, want uiteindelijk zouden de beekjes hun eigen profiel gaan maken. De waterleiding en een electra en een riolering en een rol glas voor de shack had ik er direct maar ingelegd had de machine toch bij de hand. In januari en februari viel er redelijk wat sneeuw zodat het spannend ging worden als de dooi inviel. Tussendoor waren we elk weekeinde de klos tot eind januari om met Fritz en Berndt op jacht te gaan ergens en hadden intussen de vriezers van de Haiders en Het Hof vol zitten met wild en waren honderden kilo's de verdeling in gegaan want het waren rijke wild bestanden die al jaren niet bejaagd waren zodat het voor velen het een heel goede kerst was. Fritz wist waar het wild zat zodat we de niet alles op minimaal bestand afschoten. De winter was al snel voorbij en de dooi had de ven gevuld en de beekjes deden hun werk zoals we gedacht hadden en wat fikse regenbuien hielpen ook nog een handje zodat de kraan voorlopig nog niet open hoefde. <bliep bliep> Je hebt bezoek bij de ven, twee drachtige hinden. Hmm, kans op vraatschade? Niet echt er is daar nog volop te eten voor die twee. Ik bel Fritz even dan wat het beste is te doen, maar met het water nu groeit het groen vast wat sneller aan ook. Fritz was die mening ook toegedaan, het is kantje boord wat je kan hebben, maar met het water kan je het wagen, vangen kan altijd later wel. Intussen was ik er ook achter dat op een berg wonen in een blokhut in de winter zijn mindere kantjes heeft want ik had een paar dagen semi geisoleerd gezeten door sneeuwdrift zodat er nauwelijks doorkomen aan was met de 110 en lopen kon je helemaal vergeten. Maar ik had al een portolijntje met Claudia opgezet want telefoon was er nog niet. Telecom vroeg en vermogen voor twee lijntjes dus dat vondt ik heftige diefstal maar goed dat prikken we wel in een asterix zei Laura. Dat is dan een prima oplossing denk ik. Intussen was er ook de bevestiging gekomen over de registratie als Gutshaus Nerdstein en we de toelating voor de wijnbeurs hadden als Winzerei Nerdstein. De merken Nersteiner Foezel en Nerdsteiner Foezelbrannt waren ook gedeponeerd en alleen beeldmerken moesten nog geregistreerd. We waren dus nu in bizniz en dat feit vierden we met een diner voor de hele familie op ruhetag in Cochem. Daar kwam ook de mij reeds lang bekende aap uit de mouw waarom Claudia's ouders er niet bij waren maar Opa Haider wel. Niet dat dat echt nodig was voor mij maar de anderen hadden de gebruikelijke koudwatervrees. Nou, hoe lang kom ik hier nu al? En om het heel simpel te stellen ik had het al veel eerder in de gaten, maar dat zijn niet mijn zaken om me mee te bemoeien als eerste maar ik weet ook dat de conservatieve kliek in het dorp nog geloofd in heksen verbranding en de rest is katoliek of een bijbelthumper, en ik denk niet dat ik er ver naast zit met die gok. Bwuhahahahahah, het viertal gierde het uit. Maar voor de rest is het inderdaad wel slim om niet te adverteren want daar heeft de meerderheid nog steeds moeite mee al verbergen ze het redelijk maar meestal is dat slechts omdat het politiek korrekter is en ik denk niet dat daar snel iets aan zal veranderen. Hoe weet je dat soort zaken dan? Nou ik spendeerde een flink deel per jaar in nederland weten jullie nog en er wordt beweerd dat men daar toleranter is dan elders. Nou, vergeet het maar, dat is maar een heel dun vernisje van politieke correctheid al doet dat natuurlijk wel z'n werk in de maatschappij maar zodra men in de privesfeer is hoor je ook wel andere geluiden. Maar de situatie hier ken ik verder niet dus ik heb geen idee hoe dat hier echt zit. Maar vast niet veel anders dan bij ons en in een dorp viert roddel en achterklap de boventoon, net als het nep echte leven op Reality-TV. Waar slaat dat nu weer op? Gewoon omdat dat zo is, zo zitten mensen nu eenmaal inelkaar, als ze iets niet weten of begrijpen verzinnen ze er wel een spannend verhaal omheen want onzekerheid kan niemand echt tegen, en ik ook niet. Intussen was ik overgegaan op het lokale Pfälzerplatt en nog niemand had het in de gaten totdat Char en Lau in een bulderende lach uitbarstten. Dus dus... Ja, al jaren, met dank aan die twee hier en duimde naar Charlotta en Laura want ze vonden het altijd wel leuk een käs te plagen met hun platt maar vergaten dat je het dan ook leert, daar zijn ze wat jaartjes later achter gekomen natuurlijk, maar toen was het te laat. Maar ze hebben nu wel geleerd om er nooit vanuit te gaan dat niemand je verstaat en dat heb ik nog nimmer gedaan, nergens, en ik heb over de hele wereld gezworven en je kwam soms op de raarste plekken wel iemand tegen die wat nederlands kon of een andere taal dan wat er normaal was. Dus ik hoorde vele roddels over mij bij de super en wurstbude dat is soms echt amusant hoor. Maar putzi roddelen ook, al doen ze dat in het pools wat ik prima versta en spreek want hoe anders had ik heel nest volleybalmeiden kunnen verleiden om onze druifjes te komen plukken al hielpen een handje euro's en een treinkaartje ook wel iets, maar het kan natuurlijk mijn super charmante uitstraling geweest zijn. Klugscheisser! Brieste Karin. Bwuhuuuuhahahahahahahha, de hele tafel bulderde het nu uit. En jullie twee wisten dat allemaal al? Ja hoor, en ook wat hij vroeger allemaal uitgespookt heeft. En Claudia en Marthe nu ook zeker, vroeg Karin. Nee, nog niet. Maar je hebt daar nooit wat over gezegd. Jullie hebben ons toch geleerd om nooit over gasten te roddelen. Hoisted by their own petard! hahahahahhaha Maar het valt allemaal wel mee hoor meer wat smeuige anekdotes hoe het soms in andere landen toegaat in de bouw. Ja, dat cement verhaal is echt een klassieker. Oh?, hoe zit dat dan? Nou je koopt cement via A , maar die heeft vriendje B die het die zelfde nacht zal stelen en vriendje C het weer aan jouw verkoopt met een leuke winst want je hebt het echt nodig. Nu kan je de boel kortsluiten door vriendje D 400 dollars te geven als nachtwaker om je cement te bewaken. Het probleem is niet dat nachtwakers niet corrupt zijn maar of jij ze genoeg betaald hebt om corrupt te blijven voor jouw. De markt is zo dat als ze meneer D willen kopen moeten ze met meer dan 400 over de brug komen dus wordt je cement niet gestolen en je bespaard nu een paar duizend omdat je je cement niet twee keer moet kopen, dus kan je dat verschil met je hulpie delen en aan je baas vertellen dat je cement gestolen was, wat heel normaal is in sommige delen van de wereld. En daar deed je aan mee? Je moet wel, anders bouw je nog geen muurloos kippenhok met wolkendak en komt je cement nieteens op de bouwplaats aan of je krijgt de helft van de zakken geleverd met zand. Want het is je lokale hulpie dat die praktijken regelt en die moet je echt wel wat extra laten verdienen en al helemaal als je de lokale taal niet spreekt want dan ben je echt aan ze overgeleverd. Maar al dat soort praktijken is al bij voorbaat ingecalculeerd, alleen je eigen aandeel hangt af van je inventiviteit je hulpie een loer te draaien, en dat is een hele sport hoor. Want de hulpies zijn meestal het broertje of neefje of zoontje van een of andere lokale bozo met de meeste khalashnikovs en die wil je echt niet boos op jouw maken, maar ze waarderen soms een goede grap als ze hun aandeel maar opstrijken natuurlijk of een stuk van dat van je hulpie. Dzjees wat een cesspool zeg. Echt wel ja, maar vergeet niet dat ze daar ook echt honger kennen, en dan is Brecht's uitspraak 'Erst kommt das Fressen und dann die Moral' volledig van toepassing. Maar de mooiste stunt was met twee broertje in Italie, die jatten een vrachtwagen met tv's die ik besteld had voor een project. Nu was die partij al ergens uit een boot gevallen, dus is het cash on delivery voor de aannemer daar. Komen die twee yokels bij mij aan of ik een partij tv's kon gebruiken voor het hotel wat ik voor hun vader aan het bouwen was. Ik koop de handel van ze voor 15.000, en ga naar pappie en vang daar mijn 15.000 terug wat een beschaafde prijs was voor die TV's. Daags daarna zijn die twee de risee van iedereen, want ik ga echt pappie daar niet tillen, want ik ben niet levensmoe tenslotte. Pappie inde de 15.000 bij de zoontjes, dus waren zijn tv's gratis en ik ving van de verzekering wegens gestolen tv's. Daarmee had ik bijnaam ladro Holandese overgehouden, en dat is hollandse dief in het italiaans en betaalde voortaan een paar procent minder aan tangente bij klusjes in Pappies belangensfeer die ik niet deelde met de baas, die het gewone tarief had ingecalculeerd. Vandaar dat je snapt hoe de bouw soms werkt. Yups, heb er lang genoeg ingezeten. Een beetje sjoemelen komt overal voor, maar er zijn landen waar dat gewoon pure afpersing is, elders is men niet corrupt maar wel mild te stemmen om zaken wat vlotter af te handelen. Wat een cop-out zeg! Hahahahah Op de terugweg zei Karin, je hebt de boel aardig van het onderwerp gehaald. Yeps, boze opzet, restaurants zijn geen geschikte plek voor een dergelijk familieberaad, daar is Nerdstein geschikter voor als de boel klaar is en dat kwartet het Kutschhaus heeft betrokken. Maar ik vermoedt dat er nog zaken zijn die ze nog niet besproken hebben, maar dat komt vast wel in orde vermoedt ik. Want jullie vijf hebben toch al regelmatig contact nietwaar, alleen was Opa haider de verassing hier. Hah, Claudia is z'n oogappel, want volgens hem is ze de enige die snapt hoe je echte wijn maakt en dat je dat niet doet door een bende chemisch verziekte rotzooi in een stalen pot te kiepen. Ooops, heftig dus. Best wel ja en hij heeft ons vier ook de les gelezen, maar sindsdien gaat het verder wel redelijk. Nou dan is het belangrijkste toch al geregeld. Huh? Ze hebben een thuis! Verdammmt je hebt gelijk, ja. Soms zie je door de bomen het bos niet. Ditto! Een maandje later had ik Claudia aan de deur. Ik heb een probleempje. Ik moet eind van de week geld hebben om de dunners uit te betalen voor deze week. Dat kan je toch gewoon halen bij de bank? Nee, dat hebben we veranderd, zodat Char altijd moet contrasigneren voor cash, maar ze zit nu in een tentamenweek en kan nu niet komen. Goed, hoeveel heb je nodig nu en voor volgende week ook? Nee alleen voor deze week, want vanaf maandag is ze weer hier. Hoeveel heb je nodig? 10.000. Tot 5000 kan ik het zelf halen, maar daarboven niet meer. Je kan 2 keer langs gaan, toch? En de bank is zeker gek? Die hangen dan direct aan de telefoon. Dang, truuk mislukt! hahahahah Ik haal het wel even, wanneer moet je het hebben? vrijdag in de ochtend Dan kan ik de enveloppen klaarmaken en de loonbriefjes voor de Steuer. Bij de bank was het weer Herr voor en Herr na, en kreeg de poet mee van Herr Director himself, er werkten maar drie mensen bij de Sparkasse.. Weet Charlotte er al van? Nog niet, maar ze zit nu in tentamenweek vandaar dat ik er nu op uitgestuurd ben om de lonen op te halen. Ja, dat hebben die vier erg strak geregeld, maar ze zijn nog wat onbekend met bankzaken. Vast wel, maar het alternatief is een stuk onaantrekkelijker. Oh ja, dat zeker, maar je hebt ze wel een heftige verantwoordelijkheid gegeven jong als ze nog zijn. Dat wel, maar een boekhouder zei eens tegen me, vertrouwen is goed, controle beter, ik hou de boel echt wel in de gaten en Opa Haider ook dus de kans op rare dingen is niet echt al te groot. Bovendien is hij de stupidvisor voor winzereizaken want daar weet ik veel te weinig van. Even later was ik weer weg. Hmm, even een 3Bk doen maar want het liep al tegen de middag. Heya, Ladro wie heb je vandaag bestolen? Wow, de roddels vliegen hier sneller dan de rollators. Tsja dat heb je als je sterke verhalen in de kroeg zit te vertellen. Hmm, bel er even met karin over, want we hebben het ook over de staf van de winzerij gehad. hmm, dat doe ik zo wel, 3bk? Graag en een pils alsjeblieft, ik ben niet met de auto. Nou, ik moest een klugscheisser bedanken, deze is van het huis. De bude is toch niet van haar toch? Dat niet, maar er is een fonds voor minderbedeelden. Er bestaat echt een onderklasse in dit dorp hoor. Oh, en de wildverdeling is er een onderdeel van? Ja, en nog wat andere dingen, maar je hoort het nog wel hoe dat soort zaken hier geregeld zijn. Hmm, ik begon te vermoeden dat ik voorzichtig in de innercircles van het dorp hier ingevoerd werdt. <Ayla, hoe zit het met onze finaciele status ten opzichte van de rest hier?> Tssk, vraag je dat nu pas? Ik dacht er net pas aan. Nou, met Het Hof en de Haiders ben je de enige die geen hypotheek op z'n boedel heeft en de Mertensens gaat het ook redelijk op dat gebied. Mertensens? Ja, de zes gaarden die nog van de oorspronkelijke winzerfamilies zijn maar nu een familie zijn door de zes Mertens zusters die de winzerzonen aan de haak geslagen hebben en Karin is de zevende zuster van dat Cabal. Ah, de restanten van het failliete Prinzlicher bezit dus. Yeps, dat is echt ancient history, maar in de streek leeft dat soort feodale zaken en nu er ook weer een echt Gutshaus gaat komen met je Nerdstein geeft het een morele boost zo hier en daar. Ah, verwachtingen dus. Ja, maar deels al vervuld door de ruime wildverdeling van dit seizoen. Oh, vandaar dat Fritz de wildbestanden maar voor een deel op de afschotlijst heeft gezet want dat had echt wel meer kunnen zijn. Je mag een koekje. Maar goed, geen antiek Gutsrechten hier hopelijk? Nee, dat had je al kunnen zien aan de eigendomspapieren want daar zat de hele rigmarole over de afkoop al bij en die plotselinge rijkdom werdt de uiteindelijk de ondergang van de Jenssens in de roaring twenties en daarna werdt de boel verpacht maar dat was niet rendabel meer op den duur dus stopte de wijnbouw helemaal en zaten de Jenssens met een bijna onverkoopbaar blok aan hun been. Al houdt grond altijd wel zijn waarde want je kan er altijd aardappels laten groeien maar wijn-economische gezien is het niets. Inderdaad, daarom moet het echte inkomen uit beleggingen komen en de gaard is dan je miljonairshobby waar de verkopen je kosten wat drukken. Want je weet toch dat hobbyisten in deze branche als idealistische gekken met te veel geld gezien worden door de professionele winzer. Oh, binnenkort ben je krap $40 miljoen rijker door je beursspeculaties. Mooi, dan is de gaard de eerstkomende jaren een betaalbare hobby. Zeg dat wel ja. had je verder nog plannen op dat gebied? De zilver en goudmarkt geven ook leuk terug over een paar jaar, ja daar zit ik al in, maar dit jaar krijg je een noodweer, weet je nog? O ja, dat is dan ook weer een heftig bedrag, maar ik denk dat dat anders moet dit keer, want ik denk niet dat een noodfonds gaat werken nu. Ah, je denkt nog steeds na over die dingen. Best wel maar ik denk dat ik maar ga conspireren met Opa nadat ik de boel al gekocht heb en de klap gevallen is, want ik heb geen idee hoe ik dat moet regelen al is noodweer overmacht als je niet kan leveren. Je hebt de oplossing gevonden nu toch? Ehh, O ja, ik verkoop alles tegen speculatieprijs en stuur een briefje aan de winzers waarin ik ze ontsla van hun leverplicht vanwege het noodweer zodat ze tegen de speculatieprijs alles kunnen verkopen wat ze nog hebben en ik krijg de voorschotten vast wel terug van de beurs en zo niet compenseert de wist op de rest dat vast wel. Je mag een koekje. Terug op Nerdstein was er aardig wat drukte bij de winzerij te zien en toen ik wat beter keek zag ik dat er gaarkuipen gearriveerd waren. Wow, fransen? en toen ik de kuipen wat beter bekeek zag ik dat dit niet het normale standaard wit eiken was. Limousin wit-eiken in Boche-land daar moest ik echt het mijne van hebben en had al snel Opa Haider cornered. Eh, misschien een heel rare vraag, hoe zit het met die kuipen, want dit is niet te verklaren met de standaard babbel over een verenigd europa. Eh, dat wil je niet weten, maar Pierre en ik kennen elkaar van vroeger en hij kon het werk wel gebruiken voor zijn kuipers en meer wilde hij er niet over kwijt. Solange, Pierre's dochter, is hier met de montageploeg en ik werdt voorgesteld al de eigenaar van de winzerei. Ja, dat wist ik al en dat feit maakt het allemaal wat beter verteerbaar voor de werklui die wel wat reserves hadden over dit project. Tskkk, vertel eens wat nieuws? Limousin eiken leveren aan Boche? Oooops, dat was wat ongepast, nu ik het hier krijg. Nee, maar zo is het wel, maar papa heeft dat zo met Mssr Haider geregeld er bestonden ook toen fatsoenlijken hoor, maar dat is ancient history, maar zonder Otto Haider zouden er geen kuipers meer bestaan in Ambazac en meer wil papa er ook niet over vertellen en de meeste mensen weten ook niet wat er precies gebeurd is en de ouderen zeggen er niets over. Maar goed terug naar het heden, ik neem aan dat je ook wel barriques kan gebruiken? Vast wel ja, maar de hele wijnbouw is het domein van Claudia en kan je met haar regelen want ik weet er niet al te veel van. Nou zo te horen had je direct door waar de kuipen vandaan kwamen. Oh, dat is niet al te lastig als je je houtsoorten kent, want ik heb de nodige ervaring in de bouw en dan leer je de meeste soorten op den duur wel herkennen en deze eikensoort is uniek. Ja, en tegenwoordig mogen we ook aan derden verkopen want er wordt steeds meer overgegaan op grote stalen vaten bij Remy Martin zodat onze omzetten in barriques teruglopen en dus ook werkgelegenheid voor de kuipers. Dus je moet straks even een rondje maken in de hal zodat men weet dat de spullen echt voor een 'fromage' zijn, ok? Het hele gesprek had in een relatief plat frans plaatsgevonden na een aanzet in standaard was ik al snel afgegleden naar provençal al had ik wat moeite met haar occitan accent. Ooops, dat had ik niet verwacht, schrok Solange op na een paar minuten. Heb daar lang genoeg gewerkt om wat op te steken. Mooi, dan vermijden we ook de lastige praatjes thuis en lijkt het allemaal net iets normaler. De dingen uit het verleden is weinig aan te doen en slijten erg langzaam. Maar je moest maar eens bij ons langskomen om de kuiperij te zien en dan kan je kennismaken met papa. Goed idee, misschien kan ik daar wel een bevriend slager vinden, want goed eikenhout is niet het enige perfecte product wat daar vandaan komt. Hahahahhaha Samen liepen we de winzerei in en schudde ik wat handjes met de werklui en babbelde wat over dit buitenkansje via een kennis die weer iemand kende, je weet vast wel hoe dat soort dingen vaak gaat. Het ijs was al snel gebroken omdat ik redelijk rad van de tong was. Er werdt dapper geknikt en al snel toespelingen gemaakt op louche machinaties van de fromages. Yeps, en deze hier is een lepe halve polonais de koop toe! Mon Dieu, nu zijn we echt verloren. Bwuhahahahahahahhaha Toen we buiten waren zei Solange dat ze blij was hoe dit gegaan was. Daar moeten we voorlopig maar mee leren leven, het is niet anders. Niet veel later werdt ik de keuken ingestuurd om lunch te maken voor de hele menagerie en moest daarna voor de komende dagen inkopen voor de hele ploeg want ze gaan maandag terug al alles klaar is. Dat is dan echt op het laatste moment niet? Ja, ik hoorde het ook pas een paar uur geleden, toen die hele club ineens voor de deur stond met de gaarkuipen, en ik had echt geen idee wat Opa geregeld had. Yeps, en je barriques kan je ook bij Solange bestellen zei ik.. Waaaat!??? daar is niet aan te komen! Yeps, je regelt dat maar verder met haar, maar al dit gedoe ligt wat gevoelig waar ze vandaan komen. Mja, maar Opa heeft over die tijd nooit een woord vertelt. Geen idee wat het is maar geen slechte dingen anders had je nu geen kuipen en barriques daarvandaan, denk je niet? Ja, dat is ook weer zo, maar dat gedoe zou eindelijk eens over horen te zijn. Dat vindt ik ook en het gaat gebeuren ook hoor, een van de tekenen daarvan staan nu in je winzerei of zie ik dat verkeerd. Bah, dat soort gedoe vergalt je dag. Mijn idee ook, maar goed, hier zijn de loongelden voor morgen. O ja, die papierkram ook nog, bleerrgghhhh Hahahahhahaha Ik spurtte naar de 110 om de nodige boodschappen te halen voor de komende dagen met een vijftal extra monden te voeden. Op de terugweg zag ik Claudia en Solange bij de gaarden lopen. Ik stopte even om te vertellen dat er over een klein uurtje supper zou zijn. Mooi, we gaan straks de slaapkamers klaar maken voor de werklui. Solange slaapt bij ons thuis. Zondag is de boel klaar, en ik regel wel het supper bij ons, ze gaan maandagochtend na het ontbijt terug naar huis. Je mag dus even kok spelen en de rest regelen wij wel verder. De zomer verliep verder zonder al te veel bijzonderheden en de bouw aan Gutshaus en Kutschhaus vorderde gestaagd met wat onderbrekeingen voor haastklusjes elders maar al dat gedoe liet ik over aan Marthe als onze bouwstupidvizor maar de boel zou niet klaar zijn voor de oogst dus zaten de plukkers dit jaar nog in de bouwketen. Ach, net zo makkelijk, we hebben in ieder geval een werkende winzerei. Ook het werk aan de websites verliep voorspoedig en Laura was bezig de hele integratie met de bank om het online betaalsysteem te regelen en dat verliep verder prima en Marthe bleek ook een en ander van websites te snappen dus dat was een meevaller. In het bos was ik ook aan de gang gegaan om wat paden vrij te maken en had er intussen een paar ton aan schorssnippers op uitgereden want je liep de boel vrij snel kaal en een paar regenbuien maakten er al snel geulen en modderpoelen van. Ook de wildinventarisatie vorderde gestaagd en aan het eind van de zomer had ik een leuk overzicht voor Fritz wat er zoal zat, ree was er niet maar had er soms wel gezien beneden maar die bleven niet lang. Dat is te verwachten, ze migreren tussen de paar bossen die wat verderop zijn en je kan ze daar sowieso niet hebben. Inderdaad, en dat stel boven was na het werpen al snel weer verdwenen. Het is een rustig hoekje voor ze in werpseizoen. Dat wel ja, maar er moeten er niet teveel komen want dan wordt de boel snel kaalgevreten. Maar de vossen en valken zijn wel prettig om het kleiner spul en konijnen eronder te houden, al zit er nog steeds te veel konijn. Maar ik ga regelmatig de gaarden in om die konijnvrij te houden maar dat lijkt op dwijlen met de kraan open, heb er elke dag wel stuk of wat. Weinig van te horen hier. De sporter met .22 gaat prima en maakt nauwelijks lawaai en de meiden gaan regelmatig naar boven ook zodat het daar niet uit de hand loopt. Vooral Marthe is degeen die een hoop gedaan heeft aan de inventarisatie want het lijkt erop dat zij de kwade genius is op dat gebied. Dat kan je wel stellen ja, want nadat ze een paar keer met Bernt mee was werdt ze enthousiast genoeg en heeft eerst de tweeling uit haar klas meegesleept en later is Claudia erbij gekomen, ze is een Jagdmeister in de dop. Lijkt er inderdaad op want wat ze geschreven heeft over het hele biotoop hier liegt er niet om, maar wel grappig dat je het woord afschot en jagen nergens leest als het over het beheer gaat, een enkel keertje als het over de konijnenplaag ging en dan stond er een 'helaas' bij. Tsja, dat is nu eenmaal de politiek korrekte versie tegenwoordig en dat heeft ze heel goed in de gaten. Maar dan lijkt het me wel handig dat ik dat hele wildbeheer straks aan haar overlaat want het is niet echt mijn koppie koffie. Niets mis mee en je hebt er een goede aan. Je komt er dus achter dat die berg best een hoop werk is nietwaar. Zeg dat wel ja, en ik dacht een simpel huisje met een tuintje te kopen om van mijn pensioen te gaan genieten. Maar goed, als de boel eenmaal op gang is gekomen wordt het vast wat minder druk allemaal. Half augustus waren de sites klaar en de eerste bestellingen kwamen al binnen voor de setjes druivensap. Hé, hoe kan dat nou, we zijn nog maar net online en de bestellingen komen nu al binnen merkte Charlotta op toen de betalingen binnenkwamen voor de bestellingen. Ah ja, hoe creeer je een hype nietwaar. Dat moet je me dan maar eens uitleggen. Nou we hadden al dertig plukkers nietwaar, en als die leuke verhalen gaan vertellen op diverse wijnzealot sites over een nieuwe wijn die Nerdsteiner Foezel heet, maar dat ze nu pas voor het eerst een echte oogst gaan doen om te kijken of de kwaliteit aan hun eisen voldoet, na de eerste volle oogst versappt te hebben komen daar vanzelf de wildste specuaties over los. En ik heb wat vriendjes gemobiliseerd die ook op diverse sites aan het spammen zijn gegaan en onze site over Gutshaus Nerdstein doet de rest. Maar vergeet niet de serie cartoons op de setjes druivensap, want die zijn een riot. Maar ook Claudia's analyses van de druiven van vorig jaar laat zien dat het geen berg leugens is wat er verteld wordt en die lijstjes laten echt wel zien dat er een redelijke Qualitätswein van te maken zou zijn geweest, maar dat ze zonder pardon 70 ton als anoniem sap weggegooid heeft omdat ze het niet goed genoeg vondt. En je gooit echt geen 70 ton goede druiven weg, dus daar is een felle polemiek over op diverse sites door een hele kudde van wijnzealots en een paar professionals. Dus is het echt geen verassing dat iedereen ineens ons sap wil proeven waar al die verhalen over gaan en er 20 euro per liter voor over heeft en de rest spaart blijkbaar cartoons ofzo. Maar goed dus wij zitten straks op een puist geld van de sapboer. Slim he, want we maken het pas over als hij sap gaat leveren en dat is pas over een maand of twee, en strijk je de rente ook nog eens op. Als dit tempo zo doorgaat hebben we straks de hele oogst verkocht en hebben het geld ook al binnen maar nog geen druif geplukt. Welkom op Nerdstein met z'n halfgare ideetjes hoe je van nog niet geoogste druifjes geld maakt. Hahahahahahah Die uitspraak bleek profetisch want drie weken later verkondigde Claudia dat we echt moesten stoppen met verkopen want we hadden al ruim 30 ton aan de man gebracht. OK, en ik stopte de online verkoop door de buy-now button de blokken en er een pop-up kwam dat het gereserveerde quotum op was en pas halverwege de oogst konden vaststellen of er nog beschikaar zou zijn. Die avond vierden we een klein feestje. Dzjees wat een story, 6 ton op de bank waar we rente van trekken en er is nog geen druif geplukt, maar hebben wel al 60.000 verdient dit jaar en daar komt de sapopbrengst nog bij. Yeps, je kan zeggen dat de druiven nu gratis van de helling gaan en je wijn die kosten al niet meer hoeft te dragen, nietwaar? Weet onze sapboer dit al? Nee, die heeft nog geen idee dat we alles al verkocht hebben ruim vijf ton in reserve want hij zelf had iets van 250 sets nodig als relatiegeschenken, naast de gewone sets die we voor hem online hebben staan en met die verkoop heeft hij al extra omzet want we moesten hem wel overtuigen om al zijn normale sets er ook maar bij te laten zetten. Want hij was niet echt overtuigd dat het zou werken. Maar goed wat heb jij met Radi zitten conspireren want ik kreeg een rekening voor een berg linnen, katoen, zijde, naai- en borduurmachines en andere spullen van haar maar ze zei dat alles al betaald was. Oh, ja de nieuwe plukpakken, die van vorig jaar vondt ik wat te hospitaalachtig dus heb ik wat anders verzonnen en Radi kende wel wat mensen die ze inelkaar konden zetten en de borduurmachines zijn om het Nerdsteiner logo erop te zetten en logo patches te maken voor op de hoeden die erbij komen, want het is best wel wat warm op die helling. Ja, dat is waar, het is hier soms echt wel heet in de gaard. Yups, dus wil ik voorstellen om vanaf dit jaar maar direct een tropenrooster in te stellen, vroeger beginnen en in de warmste tijd gaan ze de teil in en tegen de avond nog een paar uurtjes als het ergste voorbij is. Waarom nu en niet vorig jaar al? Vorig jaar was een makkie om te plukken, dit jaar wordt anders toch? Ja echt wel, ze zijn veel langer achterelkaar in de gaard nu, want vorig jaar konden ze gewoon een bak volkwakken inleveren en even een duik nemen, maar nu moeten ze selectiever werken en zijn dus langer bezig voor ze een volle bak hebben en dus veel langer op die bakplaat. Want het is daar echt wel heet hoor. Maar wat heb je verzonnen dan? drie laagjes als een soort wijde chong-sam, katoen en zijde van binnen en linnen aan de buitenkant ondat dat sterker is, maar door wat trickery houdt je een luchtlaagjes tussen de binnen en buitenkant dat isoleerd en de katoen neemt vocht op en de verdamping ervan verkoelt iets. En een wijde linnen broek en bandana en breedgerande hoed. Al dat spul kan je de merchandising in doen ook natuurlijk, en de plukkers zorgen wel voor de reclame met de foto's van het plukken in actie straks ziet het er best wel deftig uit denk ik. Dat is allemaal wel heel afwijkend van wat er normaal is in de branche hoor. Vast wel ja, en daarom gaat er heftig over gepraat worden, en dat is good for bussiness toch? Want voor we een cent zien van de wijn zijn we twee jaar verder toch en dan reken ik vanaf dit jaar, al is de jonge foezel van vorig jaar al een prima te kiepen slok. Maar ik heb horen fluisteren dat een of andere gekke winzerin dat spul als schoonmaakmiddel voor gaarkuipen gaat gebruiken. hahahah Die grap was te goed om niet te maken, maar als ze dat niet doet is de eikensmaak veel te sterk in de most omdat het hout nog erg vers is en met de wijn van vorig jaar erop trekt die er beter uit door de alcohol dan het water dat nu in de kuipen zit. Dus behalve sap en foezel maken we ook ons eigen schoonmaakmiddel voor volgend jaar maar of je je erin kan baden waag ik te betwijfelen. Bwuuuahhahahahahahah De pluk begon en de pakken waren een groot success en de veranderede werktijden vielen in goede aarde want dan hadden ze wat meer tijd omwat te zwemmen en te sporten naast de blogs bijhouden wat een redelijk aantal deed. In de tweede week begon het steeds warmer te worden en ik zag Opa Haider in de middag steeds vaker naar de lucht keek. Hmm, slecht weer op komst? Zou kunnen, het begint veel te warm en drukkend te worden en dat is meestal een teken dat er een stevig onweer op komst is en je weet hoe het hier is bij onweer. Best wel ja, we hebben er al enkele gehad, al viel het mee, maar de bliksem bijna horizontaal de hellingen te zien inslaan is heftig. De vrijdag middag was het zover, net een half uurtje nadat de pluk weer begonnen was zagen we in de namiddag dikke zwart-groene wolken komen en joegen iederen de hellingen af en niet veel later was het bijna armageddon en zo heel gerust was ik ook niet in ons houten optrekje. Mja, het maakt niet uit waar je zit als je een voltreffer krijgt stop je met bidden en als je niet getroffen wordt kan je ook stoppen. Weinig aantrekkelijk hoor. Een later hoorden we de wind door het dal gieren. Jezus Maria, een windhoos die ons net aan de andere kant voobij ging maar alles trilde van het natuurgeweld. Een goed uur later was de stortregen ook voorbij en begon het weer helder te worden en de zon brak zelfs weer wat door het wolkendek. Voorlopig kunnen we plukken wel vergeten met al die nattigheid, maar we moeten eerst de gaard door om te kijken wat er stukgewaaid is want dat moet eerst hersteld. De oostgaard had de grootste klap gekregen maar daar waren de druiven al geoogst maar de er was de nodige schade en met een ploegje ging ze aan het werk. Opa Haider was intussen aan de andere kant gaan kijken en kwam enigszins ontdaan terug, een ravage daar beneden en de meesten hebben nauwelijks de helft binnen gehaald en de rest kan je nagenoeg afschrijven. Een paar gaarden zijn bijna totaal vernietigd, naast de nodige schade aan huizen en schuren natuurlijk. Voorlopig ligt het werk aan Guts- en Kutschaus wel stil denk ik, zei Marthe. Dat denk ik ook wel, want daar beneden is het harder nodig om de boel te redden, hier hebben we geluk gehad al heeft m'n blokhutje nu stromend water langs de muren want de bedekking is er deels gescheurd, maar die kan ik er voorlopig vast wel weer op spijkeren als ze niet al te erg gescheurd zijn. Even later schoot ik Opa aan en gaf hem een lijstje met winzers uit onze streek hier waar ik de wijn van gekocht had op de beurs. Kan je deze winzers bijelkaar halen in Het Hof? Waarom? Ik heb voor een grijpstuiver een hele plas wijn op de beurs gekocht ook die van hen, maar met dit noodweer gaan de prijzen door speculatie door het dak, maar ik wil daar niet van profiteren en ze vertellen dat ik geen levering van ze verwacht zodat ze alles wat ze nog wel hebben tegen de speculantenprijs de beurs op kunnen doen en zo binnen te halen wat kan ondanks de misère. En de rest? Ligt er aan of ze schade hebben door het noodweer, handel is handel tenslotte, want ik ga de hele boel verkopen tegen de hoogste prijs die ik kan krijgen Maar je bent je aanbetalingen dan wel een jaar kwijt aan de beurs. Dat weet ik, maar dat is maar 10% van een klein beetje en als de prijzen verdubbelen maakt dat niet echt uit. Ik vertelde dat ze van Karl een brief zouden krijgen dat ik afzag van levering en ze gewoon al hun wijn konden verkopen die ze hadden, zodat dat officieel geregeld is nu. Nou ja, Karl maakte er in een voor mij onbegrijpelijk legaal duits gesteld verhaal van dus. De vraag kwam natuurlijk waarom, want ik kon een vette winst maken nu. Ja, best wel, maar ik vindt het niet fatsoenlijk om te profiteren van jullie schade terwijl je de hogere prijzen nu nodig hebt om de boel te herstellen. Wij hebben geluk gehad dat er maar heel weinig schade is in de gaard en we hadden het meeste al binnen ook en op de andere kontrakten verdien ik vast meer dan genoeg aan. Maar genoeg doom en gloom, laten we een glas heffen dat we die windhoos overleefd hebben, want het was echt geen kleintje. Even later klampte Karin me aan, je hebt die winzer van een failissement gered besef je dat? Echt wel, ja, want ik zit op bijna alle wijn die afgelopen maanden is aangeboden en dat is al meer dan een hele jaaroogst, dus de prijzen gaan echt door het dak want ik zit op de contracten en er is nu echt geen aanbod, alleen vraag van de paniekerige handelaren die contracten hebben met de supermarkten en grote exporteurs en wat speculanten. Maar we zijn hier niet de enige getroffenen er is een heel spoor wan schade al is die minder heftig als hier waar die tornado toesloeg elders is er ook veel schade door de rukwinden en slagregens. Hoe weet je dat? Internet is veel sneller met dat soort nieuws dan TV, maar het nieuws zal het vanavond wel laten zien, het hele spoor kan je al zien op de plaatjes van de wetterdienst op internet. Maar wanneer heb je al die contracten dan gekocht? Een heel stel van deze streek had ik al, maar toen ik op internet dat tief zag aankomen op het weerkaartje heb ik alles wat maar aangeboden werdt gekocht. Wist je dan dat het zo erg zou worden? Nee, maar de hele week al werdt met de dag warmer en benauwder en ik zag Opa ook steeds vaker naar de lucht kijken dus telde ik een en een op en kwam op drie uit, want najaarsonweer na dagen met benauwdheid en hitte is vrij normaal, maar om te weten waar het heenkomt en hoe erg het wordt heb je de wetterdienst op internet nodig. Dus nu maken de winzers en jij een leuke winst? Best wel ja, als ze minder dan de helft kwijt zijn van hun oogst verdienen ze zelfs wat extra, en ik denk dat de meesten de helft of meer al binnen hadden, maar dat gaat op aan de schade aan de aanplant en gebouwen want de verzekering dekt meestal niet alles. Terug op de gaard zag ik maar een handjevol bezig in de gaard. Waar is de rest? Die zijn beneden aan de gang om daar te beredderen, hier kunnen we het makkelijk met een paar af, oogsten kan niet eerder dan maandag want de trossen zijn veel te nat door de regen. Morgen gaan we allemaal naar beneden om te helpen. Maar waar zijn jij en Opa ineens heen verdwenen, want dat is eigenlijk wel wat raar. Oh, ik had alle wijn op de beurs gekocht in de afgelopen dagen voor het noodweer, en heb nu de winzers hier vertelt dat ze mij niet hoeven leveren voor die paar losse centen per liter, omdat ik op de rest vet winst maak als de literprijzen door het dak gaan en dat compenseerd hun verlies weer wat. Tegen donker had ik het late diner klaar en kwamen de plukers moe binnengesjokt want het was echt flink werken beneden om de stokken te redden nu door de boel zo snel mogelijk op te binden zodat ze niet verder stukgaan en nog kans hebben te herstellen. Ja het is erg daar beneden, en zondag en maandag gaan we allemaal maar op een beschaafder tijd dan hier, ontbijt om zeven uur en om acht uur naar benden, het worden lange dagen. De terminals waren druk bezet en de verhalen over het noodweer vlogen over internet want intussen was ook via de media bekend welke ramp de streek hier getroffen had en de panicbutton werdt diverse keren ingedrukt door de diverse babbelaars over tekorten en hoge prijzen die verwacht werden. De volgende dag stonden de diverse media al klaar voor de plaatjes en onze groep viel erg op in de plukpakken dus waren ze gezochte plaatjes want ze vielen echt op. Natuurlijk waren er vragen over onze schade, maar die viel gelukkig mee en was al hersteld en de oogst was ook al nagenoeg binnen dus zijn we nu hier met de hele ploeg om te redden wat er te redden is en de rest van de week oogsten we met een kleine ploeg het restantje bij ons. Maar die pakken waren wel wat vreemd voor hier vondt men. Voor hier wel, maar in onze gaard is het een stuk heter overdag en dan moet je daar maatregelen voor treffen, zoals de pakken en een echt tropenrooster invoeren zodat je het heetst van de dag kan vermijden, want zhet is relatief zwaar werk en als het tegen de de veertig graden is niet echt een gezonde werkomgeving meer, dus moet je hitterisico's voorkomen door je werktijden aan te passen. Maar het zwembad helpt ook wel hoor, zei een van de pluksters. Welk zwembad? Oh, dat ze bij de gaard hebben neergezet en dat koelt best lekker af als je van de helling af komt want het is daar echt heet hoor. Daar wilden ze natuurlijk meer van weten en of ze er nu even heen konden. Natuurlijk niet, maandag kan wel, er is hier een noodsituatie weet je nog dus is er nu even geen tijd voor luxes maar moet er geschafft worden. Dat was een stevige repliek en hoopte dat die niet geknipt zou worden. De maandagochtend dat de newsies kwamen waren ze ietwat verrast over de verzameling bouwketen. Tsja, de winzerei had voorrang en moest dit jaar klaar maar door wat andere spoedklussen is de bouw van de rest wat vertraagd, en dat zal zo wel blijven tot de boel beneden hersteld is, dus wordt het een tweede winter in de bouwkeet. De interviewer wist een en ander van het winzereibedrijf af dus kwamen er redelijke vragen over Nerdstein en wat de opzet was, en ze kregen ook direct mee hoe heet het was toen ze de helling op gingen de thermometer gaf al 36 graden aan. De TV ploeg bleef lunchen en de verbazing over het gebodene was te merken, is dit elke dag zo of omdat wij hier zijn? Nee hoor, dit is normaal, hier is het week menu dat staat ook op de website en de rest van de perks ook. Dat is allemaal erg ongebruikelijk op een winzerei, Vast wel ja, maar dit is Nerdstein en geen gewone winzerei. We willen hier de allerbeste Foezel maken die maar mogelijk is en dan moet je wel zorgen dat iedereen een maximale prestatie kan leveren en dat lukt je niet met een zweep hoor. Goed eten, zwembadje en redelijke accomodatie helpen daar aan mee, al moet er natuurlijk wel geschafft worden maar de ploeg is groot genoeg om tijd te hebben om een kritische lese te doen en per tros te sorteren in welke van de twee bakkken de druiven terecht komen die voor wijn of die voor sap en die voor versappen is echt de grootste. De rondleiding in de winzerei deed Claudia en de wijnnerd was is al haar glorie aanwezig over haar spullen en de wijn die ze nu zou kunnen maken. Bij het napraten stelde de newsie tegen Claudia dat zoals hier gebeurde is het verre van een economisch haalbare opzet Dat ben ik helemaal mee eens, want als je geld wil verdienen moet vooral geen wijngaard beginnen, maar als je alleen een perfecte wijn wil maken moet je iemand opzoeken wiens gaard je mag lenen om dat te kunnen doen. En hier op Nerdstein is dat gebeurd. Dat begrijp ik niet helemaal. Welk deel van Nerdstein niet? Oh wacht, ... nerds? Yeps, ik ben er een, maar dan met computers, zij is er ook een maar heeft iets met druifjes. Maar eigenlijk is het toeval, ik won de lotto en zocht een leuk hutje op een berg om van de centjes te gaan genieten. Het hutje was een gat in de grond met een stapelstenen erin wat ooit een gutshaus geweest was en het tuintje bleek het hele dal hier te zijn inclusief vele hectaren bos en een paar hectare wijngaard ook nog eens, maar alles was een onherkenbare wildernis geworden door jaren van verwaarlozing. Ik vreesde dus de miskoop van mijn leven gedaan te hebben hier want men leurde er al enkele decennia mee dus snel kwijtraken was er niet bij. Maar in een wijngebied een gaard omploegen en gras zaaien is blasfemie. Dus moest er iemand gezocht worden die dat voor mij kon opknappen want van de wijnmakerij weet ik niet al te veel, zeg maar gewoon niets dus. Maar van een wildernis een winzerei maken is weer een heel ander verhaal dan dat je op school leert, dus haalde ze eerst haar Grootvader erbij en daarna wat schoolvriendinnen die bouwen, accountancy en computing snapten en hebben we met z'n zesen aan een bussinessplan gekutseld. Het lijkt redelijk haalbaar zolang we geen kapitaalslasten hebben, niet voor een vermogen op de loonlijst staan en de wijn een leuke prijs opbrengt. En dat laatste kan alleen door exceptionele kwaliteit en schaarste de andere twee voorwaarden hebben we zelf in de hand dus het plan is al voor bijna 70 procent geslaagd terwijl er nog geen druppel wijn is. Denk niet dat dat zo werkt. Ben er ook bang voor ja, hahahahahha Maar een feit is wel dat kapitaalslasten en personeel samen je grootste kostenpost zijn als je een goede wijn wil maken. Dus met wat slimme inzet en geduld is er misschien toch nog het koopje van de eeuw van te maken, maar de tijd zal dat moeten leren. Bij het afscheid kregen ze een doosje 'sap' druiven mee, al had Claudia een flink stel betere trossen uit de wijnkist gezocht en wat verknipt. Je betere druiven zijn sap? Uhuh, hoorde dat ze de druiven wilden laten testen en de uitslag ervan in het programma opnemen, en iemand gaat heel erg schrikken als ik dit laat versappen omdat het niet goed genoeg zou zijn. Al kan het nog wel beter maar dat zien we bij de oogst van volgend jaar pas. Maar jij weet echt wel fraaie sprookjes te vertellen zeg. Wijs eens een uitspraak aan die niet waar was? Nou, ehhhh.... ehhhh Klugscheisser! Je bent zo glad als een aal. Volgens mij ben je instaat eskimoos bikini's te verkopen. Nee dat niet, maar wel koelkasten in alaska en zand in de sahara. Hahahahahahhaah Die avond haalde Nerdstein weer de TV in gunstige zin en de blabbermouth kon het niet laten om over weinnerds te kwaken die perfecte druiven laat versappen omdat ze niet goed genoeg zouden zijn, en er was een perfecte quote van de sapman die zei, Oh ik verbaas me niets, vorig jaar hebben ze honderd ton de sapmolen in gekieperd en dit jaar wordt het ruim 40 ton als nerdsteiner Foezel saft. Waar is die rest dan? 20 ton hebben ze weggesneden en van het allebeste gaan ze wijn maken maar ze verwachtten dit jaar meer dan 40 ton te moeten versappen om dat ze het daar net goed genoeg voor vinden om hun naam op te zetten. En dat ga je nu verkopen? Welnee ze hebben alles al in augustus al verkocht, 40 ton totaal. Alles is door de afnemers vooruitbetaald ook nog, ik hoef alleen het sap te maken en de dozen te versturen, de facturen en adreslabels leveren ze tegelijk met de druiven die versappt worden, je hebt geen idee wat dat aan administratie kost anders. Hoe kan je nu flessen druivensap verkopen die je nieteens hebt? Ze zeiden dat ze laten bestellen en vooruitbetalen, iets met computers. Het schijn te werken want van mijn eigen geschenkverpakkingen is de omzet ook gestegen zonder extra inspanningen of investering, en dat laat de boekhouder bij ons minder zuur kijken hoor, al gaat dat snel over na een flesje Nerdsteiner Foezel Saft. Hahhahahahahaha Nou, meiden hoeveel denk je een comercial van deze kwaliteit je normaal zou kosten? Veel! want dit is onbetaalbare gratis reclame voor ons merk. Dus als we de oogst van volgend jaar erin gooien verkopen we die vast binnen een dag. Dat zit er wel in ja, maar is het verstandig? Niet echt want dan is er volgend jaar niks. Maar hoeveel hebben we totaal nog? De gaard is nagenoeg leeg en de gaarkuipen vol. Ik bel even met de sapman, dan weet ik precies hoeveel sap er nog is, zei Claudia Even later was ze terug, er is nog acht ton dat we kunnen verkopen via internet hij had zijn portie er al afgedaan, en hij ziet het als gouden handel. Mooi dan pas ik de site aan met een teller van de voorraad en bij nul stopt de koop nu button. Terwijl ik het zei had Ayla de boel al aangepast en wachtte om de site een schop te geven. Een uurtje later startte de verkoop weer en 3 uur later was alles op en hadden we 16000 verdient. Mijn God, voor 76000 moet een winzer een jaar lang met de hele familie schuften. Yeps, het echte geld wordt nu eenmaal in de handel verdient, en nu worden er twee partijen beter van, de sapman verkoopt meer tegen de zelfde kosten en wij verdienen door een computer het extra werk te laten doen, want plukken moet je toch, of je nu sap online verkoopt voor een ander of niet, want de verkoop is risicoloos, want wij verkopen zijn sap, niet het onze. Het kon niet uitblijven dat het laatste nieuwsbericht een quicky gaf over de sap story en dat er op het laatste moment een restpartij van 8 ton Nerdsteiner Foezel Saft in 3 uur verkocht was online, en alle labeltjes kwamen ook nog eens in beeld, met een commentaar dat het verzamelobjecten konden worden want de labels waren echte kunstwerkjes gemaakt door Marthe Metzger. Hey Marthe, je bent nu berucht! Hahahahahahahahha De rest van de week was een ploegje in de gaard aan het ruimen en de anderen hielpen beneden, want bij ons was niet veel dringends te doen en beneden konden ze wel extra handen gebruiken dus hadden wij het de volgende week maar wat drukker was het besluit van Claudia. vrijdag was er de eind bbq met als verassing voor ieder een doos met Nerdsteiner Foezel Saft en 100 Euro voor al het extra werk beneden. Voor zaterdag was tot een rustdag besloten en voor de zondag had ik het voorstel gedropt om het Hoch maar te gaan untkanienieren. Watte? untkannienieren is fatsoenlijk niederleutsch voor kanienejagd want er zitten er een hele hoop en door de drukte beneden zitten ze nu allemaal boven. Hmm, best wel een goed idee ja, hebben we genoeg patronen? Geen idee, ik kijk straks wel even in de kast wat er nog is en ga dan wel even bij Fritz langs. Oh, en vati vroeg of we hier nog schade hadden aan de keten. Niet meer, heb van de week het nodige gerepareed aan los spul en wat repen dakbedekking geplakt op wat scheuren en de dekzeilen op de carport liggen weer op hun plaats want die waren alleen maar weggewaaid. Soms is het handig spullen niet al te vast te zetten, want anders waren ze vast aan flarden geweest. Maar de boel is wel flink nat geworden dus hopelijk blijft het nog een tijdje warm anders kan ik champignons gaan kweken. Bij de baustelle was niet echt veel aan de hand op een omgewaaide steiger na, maar alle kromme pijpen heb ik al uitgesorteerd. Hmm, helemaal niet aan gedacht om daar naar te kijken. Jullie zijn er voor de winzerei, en dus is de gaard belangrijker dan kromme stijgerpijp toch, en zo was het werk ook prima verdeeld. Nou je het zegt, niemand vroeg zich eigenlijk af dat er elke dag eten op tafel stond als we terugkwamen. Er bestaan van die rare contrapties die telefoon genoemd worden. dus een uurtje of zo voor feierabend belde Opa even en had ik tijd de slobber wat op te warmen. Bovendien was de lunch altijd beneden dus had ik tijd genoeg. O, Ja die kwam bij de restaurants vandaan en de kinderen liepen af en aan met thee en limo en koek en fruit. Is er nooit eerder zoiets hier gebeurd dan? Dat wel maar erg lang geleden wel een keer, maar daar hebben niets van gemerkt omdat we op school zaten. Maar nu je het zegt, in de middagpauze bleven we op school en aten met z'n allen in de gymzaal en konden in de gymzaal blijven spelen tot donker en gingen dan pas nadat we met z'n allen gegeten hadden naar huis. Kijk eens aan, zoiets is nu vast ook wel voor de kinderen geregeld en de oudere liepen rond met de thee en limo en verder was iedereen in de gaarden bezig en een stel toeristen zal ook wel geholpen hebben. Ja, op de hellingen waren overal mensen bezig met ruimen maar veel tijd om rond te kijken hadden we niet echt. Maar je zei het zelf al, dat de gaarden zo snel mogelijk aangepakt moesten worden, en ik denk dat iedereen hier dat weet, dus staat iedereen op de helling als die niet voor iets anders aanpakt dat ook direct gedaan moet worden. Maar het is voor velen een harde klap. Best wel en de gevolgen ervan moeten zich nog aandienen want het is maar afwachten wat volgend jaar aan opbrengsten gaat geven en dat is vast flink wat minder. Want de komende jaren voelt iedereen het nog in zijn portemonnee omdat er minder wijn te verkopen is van dit jaar en volgend jaar ook. Maar opi, is er extra premie voor dakhaas? Huh? Ja marthe, die zag je vaker op een dak wandelen dan in een gaard. Oh, hoe dat zo? Nou ik kan aardig met leidaken overweg, dus heb ik een hoop van de kleine klusjes gedaan op daken en direct ook de rest bekeken want ik was toch al boven, en het scheelt weer een rekening voor een inspectie. Noem leien daken maar makkelijk, daar begin ik echt niet aan. Het valt wel mee hoor en ik had een paar jungs bij de hand om een handje te helpen ander blijf je heen en weer gaan als hansle onder een koekoeksklok. Ze hangt aan een touwtje en loopt als een vlieg tegen een steil dak en noemt het een makkelijk klusje. Een berg op is moeilijker hoor, want daar zitten geen kletterhaken in. Hahahahhaha Intussen was de lunch op en ik liep naar Fritz om de nodige ammo te halen want we zaten er nogal dun in. We gaan morgen achter konijnen aan boven want het alles van beneden is door de drukte omhoog gevlucht, dus een mooie kans om de nodige te halen. Mooi dan kom ik morgen ook die kant op want ik wil een en ander bespreken voor de komende tijd, want we gaan het wat drukker krijgen. Prima hoor, had al half en half dat idee. Die zondag was weer een heftig geballer met z'n zessen en we hadden een stevige oogst aan konijnen en hazen houtduif en fazant. Halverwege de middag lag er een heftig plateau. Fritz verteld hoe het bij eerdere rampjaren toeging. We jagen dan tot de limieten voor op tafel in het dorp alles gaat naar de slager zodat hij iets kan verdienen met het slachtloon. Want ook zijn omzet gaat naar beneden niet alleen door het wild maar ook omdat de winzer en alle werklui minder uit te geven hebben straks, want de loonwerkers gaan er het eerste uit bij de winzer als ze moeten bezuinigen. Dus het worden magere tijden voor velen? Ja, zeg maar dat een kwart hier het een stuk minder zal hebben. De Kreis vondt het niet nodig om het tot ramp te verklaren dus krijgen we geen cent van Kreis of Land uit het noodfonds. Ik heb al kontakten gehad met een paar Förster waar we ook een en ander mogen halen dus op zich zitten we redelijk goed in het wild. Maar even wat anders, kan het met de slager niet anders dan? Want ik heb een heftige winst gemaakt door die storm, en kan de slager best wel compenseren voor het werk en verlies en dan kan het toch de wildverdeling in of is dit een ander verhaal. Nee zelfde verhaal, maar om de een te helpen een ander onderuithalen is weer wat anders, want hij zal al minder verkopen en als er veel wild de verdeling ingaat verkoopt hij nog minder. Maar je idee kan ook ja, en ik had al gehoord over je deal met de winzer, die hebben nu allemaal kunnen verkopen hoor meer dan dubbele prijzen dus die strop is al wat kleiner. Dus als we de slager gewoon een net slachtloon betalen is het probleempje eigenlijk opgelost. Ik ken hem verder niet maar ik neem aan dat we straks naar hem toe gaan met deze buit. Inderdaad, en hij weet al dat er flink wat aankomt en dan bespreken we wel hoe en wat, want het is geen kwaaie want hij schuift altijd wel wat af naar Radi ook.